Bartın kökeni nereden gelir?
“PARTHENIA”dan Bartın’a değiştirilen isim kaynağı “PARTHENİOS”tur. Bartın Nehri’nin antik ismi olan Parthenios; Yunan mitolojisinde tanrıların babası OKENAUS’un çocukları olan yüzlerce tanrıdan biri ve “su tanrısı”dır. Kısaca Bartın ismi “su tanrısı veya görkemli akan su” anlamına gelir.
Türkiye’de kaç Bartınlı var?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’de yaşayan Bartın nüfusuna kayıtlı kişi sayısı 323.908 olarak tahmin ediliyor. Kişilerin 161.351’i Bartın’da, 162.557’si ise ülkenin farklı illerinde yaşıyor.
Bartın il olmadan önce nereye bağlıydı?
Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan ve Zonguldak iline bağlı eski ilçe olan Bartın, 1991 yılında il olmuştur. Nüfusu 193’tür.
Bartın kaç tane ilçesi var?
TÜİK verilerine göre 6 Şubat 2024 tarihi itibarıyla merkez ilçe dahil 4 ilçe, 8 belediye, bu belediyelere bağlı 50 mahalle ve 263 köy bulunmaktadır.
Bartın Türkçe karşılığı nedir?
BARTIN İSMİNİN KAYNAĞI: “PARTHENIA”dan Bartın’a dönüşen ismin kaynağı “PARTHENİOS”tur. Bartın Nehri’nin antik ismi olan Parthenios; Yunan mitolojisinde, tanrıların babası OKENAUS’un çocukları olan yüzlerce tanrıdan biri ve “su tanrısı”dır. “Su tanrısı veya görkemli akan su” anlamına gelir.
Bartın’ın neyi meşhur?
Bartın’ın en özgün yemeklerinden biri olan pirinç mantısı, klasik mantıdan farklı olarak hamuruna pirinç eklenerek hazırlanıyor. … Amasra salatası … 3. Pum-pum çorbası … Yumurtalı isbit. … Kabak burması … 6. Tavuklu köy böreği. … 7. Kırk katlı börek. … 8. Çıtır çıtır.
Bartın nasıl bir il oldu?
Bu dönemde ticari potansiyeli ile bölgenin pazar yeri olan ve Oniki Divan ismi verilen Bartın, 1867 yılında ilçe olmuştur. 1920 yılında Zonguldak Valiliğine bağlanan Bartın, 1924 yılında Zonguldak’ın il olmasıyla bu ilin ilçesi olmuştur. 1991 yılında ise il statüsüne ulaşmıştır.
Bartın’ın geçim kaynakları nelerdir?
Bartın’da ekonomik yapıyı belirleyen en önemli etkenler madencilik, sanayi, tarım, ticaret, turizm ve ormancılıktır. Ayrıca; el işlemeciliği, tel kırma, dokumacılık, ahşap oymacılığı (tılsım), gemi yapımcılığı ve taş levha yapımcılığı günümüzde en önemli el sanatlarıdır.
Bartın’da kaç tane köy var?
Bartın İlçe Sayısı: 3 Belediye Sayısı: 8 Belde Sayısı: 4 Köy Sayısı: 260
Bartın yaşanır mı?
Bartın, Türkiye’nin en güzel illerinden biri ve yaşamak için uygun bir yer. Bartın, doğal güzellikleri, tarihi yapısı, geleneksel kültürü ve misafirperver insanlarıyla ünlüdür. Bartın, birçok sektörde istihdam olanağı sunan bir şehirdir.
Amasra hangi ilden ayrıldı?
19 Haziran 1987’de T.B.M.M. bu kararla Amasra ilçe oldu. 28.08.
Bartın nüfusu kaç 2024?
Erkek nüfusu 42 milyon 734 bin 71 kişi iken, kadın nüfusu 42 milyon 638 bin 306 kişi oldu. Yani toplam nüfusun %50,1’i erkek, %49,9’u ise kadınlardan oluştu. Bartın’ın nüfusu bir önceki yıla göre 3.887 kişi artarak 31 Aralık 2023 itibarıyla 207.238’e ulaştı.
Bartın’ın en büyük ilçesi hangisidir?
Bartın’ın 4 ilçesi vardır. Bu ilçeler Amasra ilçesi, Kurucaşile ilçesi, Merkez ilçesi ve Ulus ilçesidir. Bu ilçeler arasında Merkez ilçesi 155.765 kişiyle en fazla nüfusa sahip ilçedir. Ulus ilçesi 27.712 kişiyle ikinci sırada yer almaktadır.
Amasra hangi ile bağlı?
Amasra, Karadeniz bölgesinin batısında Bartın ilinin bir ilçesidir. Amasra ilk olarak M.Ö. yılında SESAMOS ismiyle kurulmuştur. Fenikelilerin kıyılarda koloniler kurduğu 12. yüzyılda görülmektedir.
Bartın kalabalık mı?
Bartın daha sonra il olduğundan nüfus bakımından Türkiye’nin en küçük illerinden biridir.
Bartın nereli?
Bartın, Türkiye’nin Batı Karadeniz bölgesinde bir ildir. 1991’de Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye’nin 74. ili olmuştur. Doğuda Kastamonu, güneyde Karabük, batıda Zonguldak ve kuzeyde Karadeniz illerini içerir.
Bartın şivesi nereden gelmiştir?
Açıklama: Bartın bölgesinin lehçe özellikleri 13. yüzyıl Kuman metinleriyle ilginç benzerlikler göstermektedir. Bazen Anadolu Türkçesindeki yerel kurallardan sapmakta ve 700 yıl önceki Kıpçak-Kuman metinleriyle ve günümüzdeki alternatifi olan Karaim lehçesiyle karşılaştırılabilir.
Bartın hangi beylik?
Bartın, Osmanlı döneminde 1460-1692 yılları arasında Anadolu Beylerbeyliği’nin Bolu Sancağı sınırları içerisinde yer almıştır. Bolu Sancağı’nın kaldırılmasıyla 1692-1811 yılları arasında voyvodalık olarak yönetilen Bartın, 1811 yılında Kastamonu Eyaleti’ne bağlı olarak yeniden kurulan Bolu Sancağı’na bağlanmıştır.
Bartını kim fethetti?
Amasra Kuşatması, Fatih Sultan Mehmed komutasındaki Osmanlı ordusu ile Sadrazam Veli Mahmud Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının 1460 yılında Ceneviz kolonisi Amasra’yı ele geçirerek Osmanlı topraklarına katmasıyla sonuçlanan bir kara ve deniz harekâtıdır.