Çekişmesiz yargı işleri hangi mahkemede açılır?
Kanunda açık bir hüküm bulunmadıkça, uyuşmazlık dışı davalarda görevli mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemesi olduğu dikkate alındığında, kanunda açık bir hüküm bulunmayan davalarda Sulh Hukuk Mahkemesinin görevli olduğu kabul edilmelidir.
Çekişmesiz yargıda asli müdahale olur mu?
Birincil müdahale hem uyuşmazlıklı hem de uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde mümkünken, uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde tali müdahale mümkün değildir.
Çekişmesiz yargı kesin karar mı?
Uyuşmazlık konusu olmayan hukuki konularda verilen mahkeme kararları, kanunda öngörülen haller dışında (Ceza Kanunu md. 388) kural olarak maddi anlamda kesin hüküm oluşturmaz.
Çekişmesiz yargıda istinaf var mı?
İtirazsız mahkeme kararlarına karşı sadece kanun yolu mümkündür; kural olarak istinaf yolu kapalıdır (m. 387). Ancak istinaf hakkı, istinaf hükümleri uygulanıncaya kadar yürürlükte kalır. Kanunda aksi öngörülmedikçe itirazsız mahkeme kararları maddi anlamda kesin hüküm oluşturmaz (m. 388).
Sulh ve Asliye arasındaki fark nedir?
Yukarıda açıkladığımız gibi, genel yetkili mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu davalar kanunda özel olarak listelenmiş ve görev sınırları belirlenmiştir. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesinin yetki alanı dışında kalan tüm davalara bakma yetkisine sahiptir.
6 sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
Medeni Mahkemede hangi davalar görülür? Bu mahkemede görülen dava türlerine örnek vermek gerekirse, kiracı tahliye davaları, kira değerlendirme davaları, miras sertifikaları alma ve mirasların reddedilmesi gibi hem çekişmeli hem de çekişmesiz birçok konu ve dava Medeni Sulh Mahkemesinde görülür.
Çekişmesiz yargıda taraflarca getirilme ilkesi uygulanır mı?
Çekişmeli olmayan yargı yetkisi ile çekişmeli yargı yetkisi arasındaki ayrımın şu sonuçları vardır: çekişmeli yargı yetkisinde kendiliğinden soruşturma ilkesi uygulanırken, çekişmeli yargı yetkisinde tarafların eylem ilkesi uygulanır.
Asli müdahale en geç ne zamana kadar yapılır?
Ana müdahale davası, ana davada hüküm verilinceye kadar açılabilir. Mahkeme, müdahale davasını ana dava ile birlikte yürütecektir. Ancak mahkeme, davayı ayrı ayrı yürütme veya bir davaya diğerine göre öncelik verme yetkisine sahiptir.
Istinafta asli müdahale olur mu?
Temyiz ve istinaf aşamasında yardımcı müdahale mümkün değildir. Ancak, temyiz aşamasında yeniden yargılama başlatılırsa, soruşturma aşamasının sonuna kadar yardımcı müdahale mümkündür. Yardımcı müdahil, hukuki uyuşmazlığın tarafı olmayan üçüncü bir kişidir. Zorunlu ortak sanıklar bu nedenle ek olarak müdahale edemezler.
Çekişmesiz yargı işleri kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Kararın hukuken bağlayıcı olmaması genellikle kararın uygulanmasını engellemez. Bu kuralın istisnaları da kanunla düzenlenir. Hukuken bağlayıcılık genellikle mahkeme kararının uygulanması için bir ön koşul değildir.
Çekişmeli ve çekişmesiz yargı nedir?
Bu anlamda, eğer yardım arayan kişi başka bir kişiyle anlaşmazlık içindeyse, o ölçüde “çekişmeli yargı yetkisi” vardır ve eğer anlaşmazlık içinde değilse, o zaman “çekişmeli olmayan yargı yetkisi” vardır. Çekişmenin olmaması, tüm çekişmesiz yargısal konuları çekişmeli olanlardan ayırmaya yeterli değildir.
Vesayet çekişmesiz yargı mı?
Vesayet hükümleri kamu düzenini ilgilendirdiğinden Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 382/2b-19. maddesi uygulanır. 385. maddede vesayet işlerinin uyuşmazlığa bağlı olmayan yargı işleri olduğu, 385. maddede niteliğine uygun düştüğü ölçüde basit yargılama usulüne başvurulacağı, 317. maddede ise tebligatın sanığa yapılması gerektiği düzenlenmiştir.
Hangi davalar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
Anlaşmalı boşanma çekişmesiz yargı işi mi?
Yargı dışı yargı yetkisi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Madde 382-388. maddeler altında düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen anlaşmalı boşanmaya gelince, HMK Md. 382/2’de sayılan yargı dışı mahkeme işleri arasında yer almamaktadır.
Hasımsız açılan dava ne demek?
Uygulamada bazen “çelişkili olmayan dava” olarak adlandırılsa da, bu aslında itirazsız bir yasal işleme atıfta bulunur ve bu yanlıştır. Tartışmasız yargı yetkisi, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda bir “iş” olarak tanımlanır ve yasal bir anlaşmazlık değildir. Tartışmasız yargı yetkisinde davacı veya davalı yoktur, yalnızca başvuru sahibi ve ilgili taraflar vardır.
4 asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
Asliye hukuk mahkemeleri; tapu iptali, meniye müdahale ve imha, tescil, maddi ve manevi tazminat, alacak, itirazın iptali, kamulaştırma, yaş düzeltme, isim düzeltme ve her yıl miktarı ve değeri değişen tapu sicilinin düzeltilmesi davalarına bakar.
Yetkili mahkeme nasıl belirlenir?
Genel yetki kuralı, Türk Medeni Kanununun 6. maddesinde düzenlenmiştir. (1) Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı sırada yerleşim yerinin bulunduğu mahkemedir. (2) Yerleşim yeri, 6502 sayılı Türk Medeni Kanununun hükümlerine göre belirlenir.
Görevli mahkeme nasıl belirlenir?
Yetkili mahkeme nasıl belirlenir? Yetkili mahkeme, genel mahkemenin mi yoksa özel mahkemenin mi yargı yetkisine girdiği incelenerek belirlenir. Kanunda özel mahkemelerde görülmesi açıkça belirtilmeyen tüm davalar genel mahkemelerde görülür.
8 sulh hukuk mahkemesi nedir?
Sulh hukuk mahkemeleri, asliye hukuk mahkemeleri gibi, özel hukuk alanında genel yetkili mahkemelerdir. Sulh hukuk mahkemesi; belirli özel hukuk davalarına bakmak için kurulmuştur. Sulh hukuk mahkemeleri tek hakimli olup her yargı bölgesinde kurulması gereken mahkemeler arasındadır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Emekli Olan Emlak Vergisi Ödememek Için Ne Yapmalı